Welkom, Добро пожаловать

Beste internetters

Op deze blog vindt u mijn kritische kijk op de Russische actualiteit. Poetin treedt af, Rusland start een tweede Koude Oorlog of het communisme wordt heringevoerd in het Russische politieke systeem? U maakt alles mee vanaf de eerste rij.

Deze blog heet Rusland Vandaag, of in het Russisch: Россия Сегодня. Maar dat hadden de slimme mensen onder u natuurlijk al opgemerkt. De naam is het verzonnen Russische equivalent van het Amerikaanse USA Today. Er is wel één verschil: onzin zult u hier niet terugvinden.

Ik besluit met deze wijze woorden: veel leesplezier, множество потехи с чтением.

Joris S.

woensdag 20 februari 2008

Rusland heeft schrik van Kosovo


De Russische vrees na de onafhankelijkheid van Kosovo is gegrond. Telkens als het druppelt in voormalig Joegoslavië, regent het in Rusland of in de Sovjet-Unie. Rusland vreest dat met deze onafhankelijkheid de doos van Pandora wordt geopend.
Op het einde van de jaren 80 was ex-Joegoslavië het symbool van onregelmatigheid. Sindsdien werd elk deeltje van Joegslavië onafhankelijk. Dat speelde zich toch ver van Rusland af zal je denken. De Russen hebben alle redenen om ongerust te worden. Toen Joegslavië eind jaren 80, begin jaren 90 problemen had, viel de Sovjet-Unie uiteen. De Servische furie waaide over naar de Sovjet-Unie waar de verschillende deelrepublieken Georgië, Azerbeidzjan en Moldavië geconfronteerd werden met separatistische gevoelens wat leidde tot bloedige conflicten in deze landen.

Het kan toeval zijn. Maar ondertussen hebben de verschillende onafhankelijkheidsbewegingen in Rusland wel al gezegd dat Kosovo een voorbeeld is voor hun volk. Rusland heeft schrik. Schrik dat Kosovo de doos van Pandora heeft geopend. Niet alleen Rusland vreest voor deze situatie maar ook landen als Spanje, China en Sri Lanka vrezen acties van rebellen. De tragedie van een revolutie.

Bronnen:

Geen opmerkingen: