Welkom, Добро пожаловать

Beste internetters

Op deze blog vindt u mijn kritische kijk op de Russische actualiteit. Poetin treedt af, Rusland start een tweede Koude Oorlog of het communisme wordt heringevoerd in het Russische politieke systeem? U maakt alles mee vanaf de eerste rij.

Deze blog heet Rusland Vandaag, of in het Russisch: Россия Сегодня. Maar dat hadden de slimme mensen onder u natuurlijk al opgemerkt. De naam is het verzonnen Russische equivalent van het Amerikaanse USA Today. Er is wel één verschil: onzin zult u hier niet terugvinden.

Ik besluit met deze wijze woorden: veel leesplezier, множество потехи с чтением.

Joris S.

vrijdag 29 februari 2008

Rusland bereidt zich voor op zondag


Rusland bereidt zich voor op de presidentsverkiezingen komende zondag. Drie kandidaten hopen op de scalp van topfavoriet Dmitri Medvedev. Ondertussen is Poetin Medvedev weer aan het ophemelen. De vrees voor een nederlaag bestaat maar de kans dat een outsider president wordt is miniem.

Vanavond is de laatste kans om mijn kijk op de Russische presidentsverkiezingen te geven. Zoals iedereen weet is de huidige president geen onbesproken blad. Zo zijn woorden als dictator en tiran beschrijvingen die vaak gelinkt worden aan Vladimir Poetin. Maar ook zijn opvolger zal veel kritiek moeten verduren. Ook Dmitri Medvedev. Hij is niet alleen een boezemvriend van Poetin maar hij heeft ook dezelfde standpunten als de vorige president.

Medvedev heeft veel voor- en tegenstanders. Zo roemen veel analisten zijn sociale beleid maar anderen vinden dat dat beleid een malaise heeft veroorzaakt waardoor de levenskwaliteit in een dalende lijn zit. President Poetin blijft zijn poulain steunen: "The way it was in the Soviet Union, if you wanted to finish off someone's political career, you put him on social projects. He succeeded in doing targeted, systematic work".

Maar zijn de andere kandidaten dan zoveel beter? Mad Vlad Zhirinovsky laat graag zijn vuisten spreken, zelfs in het parlement. Andrei Bogdanov zijn voornaamste kwaliteit is zijn lang haar. Het blijft een raadsel hoe deze liberaal twee miljoen handtekeningen heeft verzameld. De derde kandidaat is Gennady Zjuganov. Zjuganov is een neo-communist en is waarschijnlijk nog de beste keuze. Hij kent de Russische politiek als zijn broekzak en staat zeker voor verandering. Of deze veranderingen goed zouden zijn, laat ik aan u over.


1 opmerking:

Veronique zei

Leuke spotprent, Joris.
Wat vind je ervan dat Medvdev de verkiezingen gewonnen heeft?
Had je soms liever iemand anders zien winnen?
Je artikel is trouwens goed geschreven!

Groetjes