Welkom, Добро пожаловать

Beste internetters

Op deze blog vindt u mijn kritische kijk op de Russische actualiteit. Poetin treedt af, Rusland start een tweede Koude Oorlog of het communisme wordt heringevoerd in het Russische politieke systeem? U maakt alles mee vanaf de eerste rij.

Deze blog heet Rusland Vandaag, of in het Russisch: Россия Сегодня. Maar dat hadden de slimme mensen onder u natuurlijk al opgemerkt. De naam is het verzonnen Russische equivalent van het Amerikaanse USA Today. Er is wel één verschil: onzin zult u hier niet terugvinden.

Ik besluit met deze wijze woorden: veel leesplezier, множество потехи с чтением.

Joris S.

donderdag 31 januari 2008

Rel in de maak tussen Europa en Rusland

Er is een kleine rel in de maak tussen Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De OVSE kreeg beperkingen opgelegd voor de komende presidentsverkiezingen. Zo nodigde Rusland slechts vierhonderd verkiezingswaarnemers uit. Bij de vorige presidentsverkiezingen mochten nog zo'n 800 waarnemers de verkiezingen volgen.

Maar dat zijn niet de enige maatregelen die Rusland invoerde ten nadele van de OVSE. Zo mogen de waarnemers pas 28 februari het land binnen, terwijl de verkiezingen al op 2 maart worden gehouden. De OVSE voelt zich benadeeld. Rusland is zich van geen kwaad bewust.

Maar de OVSE zal waarschijnlijk toch geen belangrijke rol spelen in de Russische presidentsverkiezingen. De winnaar is al maanden bekend en met de (verplichte) opgaves van oppositiekandidaten Kassianov en Kasparov, zijn de twee grootste outsiders uit de verkiezingsrace moeten stappen. Dmitri Medvedev (foto) heeft de vrije baan naar de opvolging van de huidige president Poetin. Medvedev is de kandidaat van Verenigd Rusland, de partij achter Vladimir Poetin, en hij is ook de eerste vicepremier van het moment. Volgens de laatste peilingen stevent hij af op 75 procent van de stemmen.

De winnaar is al bekend. De strijd om de tweede plaats is spannender. Communist Zjoeganov en nationalist Zjirinovski hopen allebei op een wonder, zodat ze toch nog president kunnen worden. Maar of dat zo'n verbetering is, valt te betwijfelen.

Bronnen:

1 opmerking:

Adeel zei

Een heel interessante artikel, maar ik zou graag jouw mening ook willen weten. Voor de rest is het heel goed.

Greetz, Adeel :)