Welkom, Добро пожаловать

Beste internetters

Op deze blog vindt u mijn kritische kijk op de Russische actualiteit. Poetin treedt af, Rusland start een tweede Koude Oorlog of het communisme wordt heringevoerd in het Russische politieke systeem? U maakt alles mee vanaf de eerste rij.

Deze blog heet Rusland Vandaag, of in het Russisch: Россия Сегодня. Maar dat hadden de slimme mensen onder u natuurlijk al opgemerkt. De naam is het verzonnen Russische equivalent van het Amerikaanse USA Today. Er is wel één verschil: onzin zult u hier niet terugvinden.

Ik besluit met deze wijze woorden: veel leesplezier, множество потехи с чтением.

Joris S.

woensdag 23 januari 2008

Nieuwe wapenwedloop in zicht

"Rusland zal als eerste atoomwapens inzetten". Kwestie van het jaar goed te beginnen, denken de Russische leiders. De Russische generaal Joeri Baloejevski windt er alvast geen doekjes om.
Feiten herhalen zich doorheen de geschiedenis, dat is algemeen bekend. Rusland laat er alvast geen twijfel over bestaan: ze is een wereldmacht en ze wilt haar plaats aan de top terug. De Koude Oorloggedachte spookt weer door onze hoofden. De Cubacrisis komt weer dichterbij: de raketschilden op (voormalige) vijandige bodem, de atoomdreiging, de tirannie van de Russische leiders, ... Je zou voor minder ongerust worden.

Baloejevski gaf de wereld een serieuze waarschuwing: "Rusland heeft geen plannen voor een aanval, maar de internationale gemeenschap moet weten dat het land zijn soevereiniteit en zijn grenzen, en die van zijn bondgenoten, zal verdedigen met geweld, inclusief atoomwapens". Maar zover is het nog niet. In 1962 stond de atoomoorlog ook aan de deur, gelukkig vonden leiders als Chroesjtsjov en John F. Kennedy de finale knop niet. Maar de huidige Russische president Poetin zal niet twijfelen om de knop in te drukken als Rusland wordt bedreigd. Een afschrikwekkend beeld. Gelukkig hebben de Verenigde Staten een verstandige president, die overigens zeer goed kan onderhandelen. Denk maar aan de raketschilden op voormalig Russisch grondgebied.

Alles komt terug. Poetin voert communistische maatregelen in, de wapenwedloop is al bezig, de atoomdreiging loert om de hoek, de VS proberen een schrikbeleid te voeren ten opzichte van hun vijanden, ... Gelukkig weet niemand de atoomwapens van de Verenigde Staten liggen ...



Bronnen:

1 opmerking:

Kristof Ozog zei

kort en to the point , zo moet dat


doei

Ko